Wielu z nas pamięta z dzieciństwa syrop z miodu, cebuli i mleka, którym w przeziębieniach raczyły nas nasze babcie. Medycyna ludowa doskonale wiedziała, że produkty pszczele to samo zdrowie.
Współczesna nauka wciąż odkrywa kolejne prozdrowotne właściwości produktów pszczelich. Zwłaszcza, jeśli chodzi o ich działanie na nasz system immunologiczny. Produkty pszczele wzmacniają organizm poprzez cukry proste, dostarczają nam witamin oraz są źródłem wielu, dobrze przyswajalnych substancji biologicznych. Naukowcy wciąż badają ich skuteczność w walce z wieloma wirusami i efekty są zaskakująco dobre. Produkty pszczele i ich wpływ na zdrowie to wciąż mocno niezbadana dziedzina. Z roku na rok dowiadujemy się o nich co raz więcej dobrego! Jak wzmocnić odporność produktami pszczelimi?
Więcej o tym, dlaczego produkty pszczele są tak dobre na odporność przeczytasz TUTAJ.
Jak wzmocnić odporność produktami pszczelimi?
Kluczem do tego jest regularność ich przyjmowania. Herbata wzbogacona miodem raz w tygodniu wprawdzie nie zaszkodzi, ale na znaczny wzrost odporności też bym nie liczył. Właściwie każdy produkt pszczeli można i warto włączyć do codziennej diety. Herbata z miodem, owsianka z miodem czy miód na kanapce, to swego rodzaju banały. Niezwykle zdrowe, ale jednak banały. Dziś, zaprezentuję wam kilka sposobów na to, jak wzmocnić odporność produktami pszczelimi.
Jak wzmocnić odporność za pomocą miodu?
Woda z miodem, cytryną i imbirem to jedna z najpotężniejszych mieszanek wzmacniających naszą odporność. Miód jest bogaty we właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Cytryna, jako owoc bogaty w witaminę C, w naturalny sposób pomaga zwalczać wszelkie bakterie. Właściwości obydwu składników dodatkowo wzmacnia imbir, który podobnie jak miód, jest świetnym przeciwutleniaczem oraz naturalnym antybiotykiem.
Sposób przygotowania:
Potrzebować będziemy łyżeczki obranego posiekanego korzenia imbiru, który powinien być świeży. Imbir umieszczamy na dnie kubka, zalewamy wrzątkiem i czekamy ok. 15 minut, do momentu ostudzenia się wody. To bardzo ważne: miód traci wiele swoich prozdrowotnych właściwości we wrzątku. Woda powinna być letnia. Do takiego właśnie naparu dodajemy sok z cytryny oraz miód. Z ilością składników można pokombinować: imbir ma charakterystyczny, ostry smak, który nie każdy lubi. Miód… czubata łyżeczka na 250 ml jest ok, lecz można użyć go więcej. Optymalną dawką soku z cytryny będzie tyle, ile wyciśniemy z jej połówki.
Taki napój, możemy spożywać codziennie kiedy jest jeszcze letni. Spożywany na zimno traci część swoich właściwości oraz jeszcze bardziej przesiąka imbirem. Ważne jednak, żeby spożywać go tak, jak wam smakuje.
Pierzga i pyłek pszczeli na jesień i zimę
W tym starciu zdecydowanie wygrywa pierzga, jednak nie oznacza to, że nie warto stosować pyłku pszczelego. Pierzga jest jego wzbogaconą o miód, pszczele enzymy oraz fermentację wersją. Na odporność działa lepiej, jest jednak zauważalnie droższa. Stosowanie pyłku pszczelego lub pierzgi jest szczególnie polecane jesienią i zimą, kiedy jesteśmy szczególnie podatni na bakterie i wirusy. Zależy to jednak nie tylko od pory roku: produkty te warto stosować w stanach wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego. Chciałbym opowiedzieć ci o dwóch sposobach na zastosowanie tych produktów.
Pierzga/pyłek w miodzie
To gotowe i proste rozwiązanie. Miód z dodatkiem pyłku i pierzgi możemy stosować w formie takiej, jak każdą prozdrowotną miksturę na bazie miodu (np. woda z miodem, cytryną i imbirem, o której pisałem wyżej). Mieszanki miodów z pyłkiem czy pierzgą znajdziesz w naszym SKLEPIE.
Dwumiesięczna kuracja pierzgą/pyłkiem
W okresie zimowym i jesiennym, a także w okresie szczególnego zmęczenia, warto zafundować sobie dwumiesięczną kurację tymi produktami w formie czystej. Pierzgę lub pyłek rozpuszczamy w letniej wodzie. Możemy także tutaj dodać soku zcytryny, który tylko wspomoże ich działanie. Pyłek i pierzgę, w postaci jak najbardziej rozdrobnionej możemy spożywać także z jogurtami czy owsianką. Ważne, aby to robić codziennie, przez dwa miesiące właśnie, a gwarantuję ci, że nie obędzie się to bez zysku w postaci zwiększonej odporności. Przerwa od codziennego spożywania tych produktów, powinna wynosić trzy miesiące. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w tym czasie pierzgę i pyłek stosować okazjonalnie.
Mleczko pszczele na odporność
Mleczko pszczele, podobnie jak inne produkty pszczele, to doskonały przeciwutleniacz oraz naturalny antybiotyk. Wykazuje także silne właściwości przeciwzapalne. Jego stosowanie obniża także cholesterol. Choć przeżywa ono swoisty renesans, produkcja mleczka pszczelego na świecie wciąż nie jest niestety zbyt duża, co niekorzystnie wpływa na jego cenę. Co raz bardziej dostępne na rynku stają się jednak kapsułki z mleczkiem pszczelim, które mogą się sprawdzić, jako naturalna, pszczela suplementacja. Zaletą mleczka pszczelego w kapsułkach jest także uniknięcie, ekhm… jego charakterystycznego smaku, który nie każdemu przypada do gustu.
Propolis
Propolis powszechnie uważa się za najbardziej bogaty w substancje aktywne biologicznie produkt pszczeli. Jego jedyną „konkurencją” jest chyba tylko pierzga. Skuteczność propolisu w walce z przeziębieniami oraz wzmacnianiu odporności potwierdzają przeprowadzone nad nim badania. Kit pszczeli jest bowiem najbardziej bakteriobójczym produktem pszczelim. Do ochrony przed drobnoustrojami używają go także pszczoły, a one chyba najlepiej znają swój produkt 🙂 Oprócz właściwości wzmacniających odporność, propolis korzystnie wpływa na wiele aspektów funkcjonowania naszego organizmu, w tym na układ krwionośny oraz pracę mózgu.
Najbardziej popularnym sposobem stosowania propolisu jest nalewka. Sposób jej przygotowania jest całkiem prosty:
50 g rozdrobnionego propolisu należy zalać 100 ml spirytusu etylowego (jego „moc” możemy dobrać na zasadzie tego… jak drinkowni jesteśmy) oraz 150 ml wody mineralnej. Naszą prozdrowotną nalewkę zostawiamy na trzy tygodnie w zacienionym lub zaciemnionym miejscu. Po upływie tego czasu, nalewkę przefiltrowujemy przez gazę i… v’oila!
W naszym sklepie znajdziesz gotową dawkę propolisu w butelce, która tylko czeka na zalanie 🙂
Nalewka (jak to z alkoholem bywa), nie powinna być jednak stosowana codziennie. Stosowanie nalewki w formie doraźnej, w trakcie choroby (przy konsultacji z lekarzem) czy osłabienia odporności jest za to jak najbardziej wskazane. Na rynku znajdziesz także propolis w formie kropel czy kapsułek. Te warto stosować w zgodzie z dołączaną do nich ulotką.
Produkty pszczele a alergie
Przed użyciem każdego produktu pszczelego, warto sprawdzić, czy nie jesteśmy na niego uczuleni. Jeśli nigdy, ze względów alergicznych, nie mogliśmy jeść miodu, warto unikać także pyłku pszczelego. Alergiczność produktów pszczelich możemy sprawdzić zażywając ich bardzo małą dawkę lub podając ją na skórę. Jeśli w naszym organizmie wystąpią niepożądane reakcje (problemy z żołądkiem czy zaczerwienienie lub świąd skóry), zrezygnowanie z ich używania będzie najlepszym co możemy zrobić dla swojej odporności. Przynajmniej do czasu konsultacji z alergologiem.
Dbaj o siebie
Każdy produkt pszczeli w sposób unikalny i silny wpływa na odporność naszego organizmu. Jednak nawet najlepsze produkty, nie zastąpią zdrowego trybu życia. Jeśli spędzasz je w fotelu, nie ruszając się z domu i popijając pizzę colą, nie spodziewaj się cudownego ozdrowienia oraz podniesienia odporności. Produkty pszczele mogą okazać się świetnym dodatkiem do zdrowego trybu życia, lecz z pewnością nie są remedium na brak ruchu i kiepską dietę.
Zadbaj o siebie 🙂