Odczarujmy pierzgę. To mało znany, a najbardziej wartościowy (poza mleczkiem) produkt pszczeli o bardzo cennych właściwościach. Opowiem Wam dziś co w niej jest takiego specjalnego, na co pomaga, jak spożywać pierzgę i… dlaczego tyle kosztuje 🙂
Co to jest pierzga
Pierzga powstaje przez połączenie pyłku, nektaru, enzymów trawiennych pszczół i ukiszenie. Zachodzą wówczas „tajemnicze” procesy biochemiczne odpowiedzialne za dłuższą trwałość, lepszą przyswajalność i wzrost wartości chemicznej. A te tajemnicze procesy to nic innego jak fermentacja mlekowa. Sprawia, że w pierzdze wzrasta zawartość cukrów prostych, powstają znaczne ilości kwasu mlekowego i zwiększa się ilość aminokwasów.
Nadal jest to produkt całkowicie naturalny. Bardziej wartościowy niż pyłek, bo bogatszy w cukry proste, witaminy B i K, enzymy i aminokwasy, a dzięki wyższej zawartości kwasów – także łatwiej strawny. Wartość pokarmowa tej formy pyłku, mającej właściwości zbliżone do antybiotyku, jest trzykrotnie większa niż zwykłego pyłku kwiatowego.
Zewnętrzna osłonka pyłku zostaje rozpuszczona, a to sprawia, że przyswajalność pierzgi jest o wiele większa niż pyłku.
Skład pierzgi:
- węglowodany – 35 %
- tłuszcze – 1-6%
- prowitamina A – 20-876 mg/kg
- witaminy z grupy B – 1,8-4mg/kg
- witamina E – 7g/kg
- witamina C – 0,6-2g/kg
- różne ilości białka
Jak pozyskuje się pierzgę?
W jaki sposób pierzga pozyskiwana jest z ula? Wyciągnięte z ula plastry z pierzgą zamrażamy, a następnie wykruszamy pierzgę z wosku. W odróżnieniu od miodu, pierzga nie jest w całym plastrze, a jedynie na jego częściach. Dlatego potrzeba sporo ramek i dużego nakładu czasu, żeby ją pozyskać. Nie każdy się na to decyduje. Trzeba też dużej precyzji i wiedzy pszczelarskiej, bo tylko niewielką ilość można wyciągnąć z ula bez szkody dla pszczół.
Uwaga na pelet! Tak, można już spotkać podróbkę pierzgi. Nie jest ona ciemnobrązowa, tylko kolorowa jak pyłek. Bo właśnie tym jest – sprasowanym, ubitym pyłkiem w cenie pierzgi.
Od razu odpowiem na pytanie, które często dostaję.
Dlaczego pierzga jest droższa od pyłku?
Z tego samego powodu, dla którego ogórki kiszone są droższe od gruntowych.
Jest przetworzona i zdrowsza. W sumie to też dużo smaczniejsza ☺
Na co pomaga pierzga?
- Podwyższanie odporności przeciw szkodliwym czynnikom fizycznym, chemicznym i biologicznym, a także wzrost odporności organizmu na zakażenia.
- Podwyższanie sprawności fizycznej organizmu w sytuacji nadmiernego wysiłku.
- Działanie poprawiające funkcje mózgowe, takie jak pamięć, uczenie się, myślenie, zdolność koncentracji.
- Przyspieszanie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych.
Pierzga wspiera leczenie:
- zaburzeń przemiany lipidowej,
- chorób wątroby,
- schorzeń gruczołu krokowego,
- niedokrwistości,
- chorób przewodu pokarmowego,
- zaburzeń w odżywianiu,
- schorzeń nerwowych i psychicznych,
- geriatrii.
Pierzga – jak stosować
Zalecenia są takie same jak dla pyłku, jednak pierzga działa szybciej i intensywniej.
Jak stosować pierzgę:
- poprzez rozpuszczenie w wodzie – pierzgę zostawia się w napoju na min. godzinę, ale najlepiej na całą noc do jej całkowitego rozpuszczenia.
- poprzez zmielenie jej i rozkruszenie do postaci pyłu. Można ją wtedy dodawać do posiłków, np. do porannego jogurtu.
- można ją jeść w granulkach jak dropsy. Jest to wygodne, ale przyswajalność składników odżywczych do organizmu jest wtedy znacznie niższa.
Dawkowanie:
Pierzgę należy stosować dwa razy dziennie w ilości 20-40 g (3-5 łyżeczek). Chcąc odczuć jej pozytywne aspekty, wystarczy już tylko jedna łyżka dziennie. Nie należy przekraczać dawki trzech łyżek na dobę. Lepsze efekty uzyskuje się dzieląc tę ilość i spożywając ją 2 razy dziennie.
Dla dzieci zalecana jest ilość 1-2 łyżeczek dziennie. W przypadku dzieci od 3 lat należy podchodzić do pierzgi ostrożnie i zacząć tylko od kilku granulek.
Przyjmować przez 1-3 miesiące, następnie zrobić przerwę przez 1 miesiąc. Kurację można powtarzać 2-4 razy w roku.
Ciekawostka – pierzga w miodzie
Ciekawym produktem wytworzonym przez człowieka jest pierzga w miodzie.
Po co takie kombinacje?
- Pierzga w miodzie ma fajny smak i dzięki temu chęć do jej spożywania jest większa. Zwłaszcza u dzieci to argument nr. 1.
- Wygoda stosowania jest większa – nie trzeba przygotowywać tego produktu wcześniej.
- Pierzga w miodzie ma bardzo dobrą przyswajalność.
Czy są osoby, które chciałyby spróbować pierzgę w miodzie? Na zdjęciu poniżej nasza pierwsza, zrobiona na własne potrzeby ☺
A na koniec ciekawy artykuł o tym, jak mądrze wzmacniać odporność jako lektura uzupełniająca 🙂
Uwaga diabetycy – stosujcie pierzgę po uzgodnieniu z lekarzem.
Uwaga: prosimy nie stosować pszczelich produktów jako zamienników leków bez konsultacji z naturoterapeutą lub lekarzem.
-
Pierzga w miodzie19,90 zł z VAT