Nie tak dawno temu, opisywałem i polecałem wam miód wielokwiatowy. Ten uniwersalny dobroczyńca to ulubiony miód Polaków. I choć łączy w sobie wiele zalet wszelkich miodów, różni się nieco od naszego dzisiejszego bohatera: miodu akacjowego.
Rodzajów miodów jest bardzo dużo: tyle ile pszczelich pożytków, z których mogą być zrobione. Każdy z nich ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości, wspólnych dla wszystkich pszczelich produktów. Każdy miód wzmacnia odporność oraz jest źródłem wielu mikro i makroelementów. Są jednak miody, które wyróżniają się wśród innych, będąc świetnym remedium na konkretne dolegliwości. Miód akacjowy jest jednym z nich.
Miód wielokwiatowy
Ten nadzwyczajnie smaczny i uniwersalny miód uzyskujemy zazwyczaj wczesną wiosną lub latem, kiedy nie kwitną rośliny miododajne gęsto rosnące obok siebie (np. rzepak lub akacja). Miody wielokwiatowe dzielimy przez to na miód wielokwiatowy wiosenny oraz miód wielokwiatowy letni. Wiosenny jest nieco słodszy i sporo jaśniejszej barwy niż letni. W miodzie wielokwiatowym letnim jest nieco więcej goryczy, lecz w dalszym ciągu, uznałbym go za produkt słodki. Miód wiosenny jest obfitszy w glukozę i fruktozę, zaś miód letni ma w sobie więcej substancji bakteriobójczych, dzięki którym lepiej sprawdza się w walce z przeziębieniami.
Miód wielokwiatowy możemy śmiało spożywać codziennie. Jest to miód uniwersalny, będący świetnym źródłem energii dla naszego organizmu, poprzez obecność glukozy i fruktozy, czyli cukrów prostych. Ich łatwa przyswajalność sprawia, że miód wielokwiatowy doskonale odżywia mózg. Jest to szczególnie ważne, kiedy prowadzimy wysoce stresujący i męczący tryb życia. Ponadto, obecność glukozy i fruktozy sprawia, że miód jest łatwo przyswajalny oraz stanowi dobre źródło energii w przypadku osób chorujących na serce lub mających problemy z naczyniami. Poprzez wzmacnianie serca mięśniowego, działanie detoksykacyjne oraz regulacje ciśnienia krwi, miód zapobiega wielu chorobom, w tym chorobie wieńcowej oraz miażdżycy. Dzięki dostarczaniu do organizmu łatwo przyswajalnych witamin A, C i E oraz obecności enzymów i związków polifenolowych to doskonały środek zapobiegawczy wobec wszelkich przeziębień, bakterii i wirusów.
Miód akacjowy
Co odróżnia miód akacjowy od miodu wielokwiatowego? To, co pszczoły czerpią z nektaru akacji. Choć użycie tu słowa „akacja”, może być nieco mylące. Nie bez powodu akację kojarzymy bardziej z sawannami i stepami niż polskimi łąkami, gdyż na nich, akacja naturalnie nie występuje. Występuje za to robinia akacjowa, zwana białą lipą i to z jej nektaru pszczoły wytwarzają miód akacjowy. Miód ten charakteryzuje się bardzo jasną barwą, określaną często jako „słomkowa”. W postaci płynnej, jest niemal bezbarwny. Charakteryzuje go także bardzo słodki smak – jest wyczuwalnie słodszy od miodu wielokwiatowego.
Czysty miód akacjowy bardzo długo nie powinien ulegać krystalizacji. Dzieje się tak, ze względu na znacznie wyższą niż w innych miodach zawartość fruktozy. Niektóre sezony są jednak mniej obfite w kwiaty białej lipy, przez co pszczoły przejawiają zainteresowanie także jej spadzią. Powstaje wtedy miód akacjowo-spadziowy. Z racji, iż jest jedynym miodem, który ma w sobie więcej fruktozy niż glukozy, jest najbardziej polecanym miodem dla cukrzyków: jego indeks glikemiczny jest bowiem najniższy.
W odróżnieniu od miodu wielokwiatowego, miód akacjowy zawiera w sobie kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy i glukonowy, które wpływają na jego odmienny smak. Ten smak doceniają szczególnie dzieci, dla których ten miód, jest nierzadko ulubionym miodem. Zawiera on w sobie także całkiem pokaźną liczbę olejków eterycznych pochodzących z kwiatu białej lipy, co wpływa na jego zapach. Zauważamy w nim także niską jak na inne miody obecność związków azotowych, za to wysoką nadtlenku wodoru, który ma silnie antyseptyczne właściwości. Miód akacjowy jest przez to szczególnie polecany przy leczeniu przeziębień. Stosunkowo duża wśród innych miodów (7-10%) obecność sacharozy łączy się z niską zawartością związków mineralnych, przez co nie przejawia tak silnych właściwości antybiotycznych, jak miód wielokwiatowy. Do walki z grypą warto wybrać właśnie ten drugi.
Miód akacjowy czy wielokwiatowy?
Miód akacjowy jest znany jako świetne remedium na problemy z układem trawiennym. Lepiej niż miód wielokwiatowy wpływa na pracę żołądka, jest także bardziej pomocny przy chorobach jelit. Przywraca prawidłowe PH naszego przewodu pokarmowego likwidując jego nadkwasotę. Sprawdza się także w chorobach nerek: jest moczopędny oraz detoksykacyjny dla tego narządu.
Miód akacjowy ma opinię najsłodszego z miodów. Można go śmiało używać jako zamiennik cukru lub używać w kuchni, w potrawach, w których taki smak jest wskazany. Na pytanie, który wybrać, nie da się jednak jednoznacznie odpowiedzieć. Zależy to, czego od miodu oczekujemy. Walory smakowe miodu akacjowego różnią się od miodu wielokwiatowego większą słodyczą, jego działanie jest lepsze na układ trawienny oraz nerki, jednak jednocześnie nie jest tak bakteriobójczy jak ten drugi.
Miód wielokwiatowy jest nieco bardziej uniwersalnym miodem, przez co w niektórych kwestiach wygrywa, w niektórych przegrywa z miodem akacjowym. Warto stosować po prostu ten miód… który bardziej nam smakuje i bardziej nam pomaga. Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby używać ich zamiennie.