Jaki jest idealny przepis na baklawę? Smaczne składniki, cierpliwość i odrobina miłości! Proces przygotowania baklawy nie należy do najprostszych, dlatego jeśli nie masz czasu albo dobrego filo pod ręką, a masz ochotę na coś pysznego, zdrowego i słodkiego – najłatwiej jest zamówić baklawę u nas!
Z czego powinien się składać deser baklawa?
Ciasto filo – to podstawa tego wypieku. Niestety nie jest łatwo kupić dobre ciasto filo i nie jest łatwo przygotować je samemu. To perfekcyjne powinno być tak elastyczne, że będzie przypominać…liść. Nazwa phyllophyllo pastry pochodzi z greckiego, gdzie phyllo oznacza właśnie liść. Pochodzenie samego ciasta, tak jak baklawy, przypisuje się zarówno Grecji jak i Turcji. Jego podstawowymi składnikami – w przeciwieństwie do ciasta francuskiego, gdzie króluje masło, są olej/oliwa, mąka i ciepła woda. Jeśli chodzi o przepis baklawa, ciasto filo odgrywa w nim główną rolę. Musi być na tyle cienkie i elastyczne, żeby dało się je wielokrotnie złożyć i mieć taką konsystencję, żeby sam deser baklawa nie kruszył się po upieczeniu. A był zwarty, aromatyczny i pyszny. Bo dobra baklawa to taka, która rozpływa się dopiero w ustach!
Miód – baklawa to miód na podniebienie i wszystkie smuteczki! Pełna tekstur i aromatycznego wnętrza nie byłaby taka pyszna, gdyby nie…miód. I tu wkracza do akcji Pasieka Smakulskich! Postanowiliśmy zrobić własne wariacje baklawy i przybliżyć ten pyszny deser szerzej Polakom właśnie dlatego, że mamy najpyszniejsze z pysznych miodów. Co prawda są zagraniczne odmiany baklawy, których składnikiem jest cukier, my jednak postanowiliśmy, że nasza baklawa będzie swojska, polska i zdrowa. Wiemy już, jakie właściwości odżywcze i zdrowotne posiada miód.
A jeśli nie pamiętacie, koniecznie zajrzyjcie do tego tekstu. Poczytacie w nim m.in. o tym dlaczego miód jest zdrowy, a cukier nie. Naszym zadaniem jest nie tylko produkować razem z naszymi pszczołami pyszny miód, ale także edukować o jego wartościach. I zdrowych słodyczach. A do takich właśnie należy baklawa! Nasz przepis na baklawę zawiera, w zależności od smaku miód lipowy, rzepakowy lub lawendowy. Ten ostatni sprawia, że baklawa ma niezwykle delikatny, kwiatowy aromat. Jest delikatnie słodka i każdemu przypadnie do gustu.
Orzechy i pistacje – nie ma dobrej baklawy bez bogatego wnętrza. Wszelkiego rodzaju orzechy są podstawą tego pysznego deseru. Siekane, w całości, utarte na kruchą miazgę tworzą całość kompozycji lub są nieodłącznym towarzyszem innych dodatków. Na szczęście, oprócz pistacji, Polska orzechami stoi! Mamy pyszne włoskie i laskowe orzechy, a pistacje sprowadzamy z najlepszych źródeł.
Cynamon, kardamon i inne przyprawy – deser baklawa jest nie tylko słodki, ale i aromatyczny. Dlatego tak ważne jest tu dodanie przypraw w odpowiednich proporcjach. Nie musisz być wielkim fanem np. cynamonu – jest on ważny, jednak robi za tło do pozostałych składników i nie dominuje smaku ciasta.
A do tego wszystkiego sprawne ręce, czas i odrobina cierpliwości. I macie przepis na najlepszą baklawę pod słońcem!