Baklawa i miód

Baklawa z orzechami czy baklawa z pistacjami nie byłyby takie pyszne bez miodu! Co prawda w wielu przepisach występuje syrop przyrządzony z cukru, my jednak zdecydowanie stawiamy na zdrowszą wersję słodzidła. Nasze pszczoły dbają o to, żeby miód z Pasieki Smakulskich był jak najlepszej jakości. Dzięki temu również nasza baklawa jest wyjątkowa! I znacznie zdrowsza, niż gotowe słodkości ze sklepu.

Jednym z elementów procesu przygotowywania baklawy jest polanie ciasta słodkim syropem. Dzieje się tak już po zakończeniu pieczenia i wystudzeniu. Do syropu można dodać cytrynę lub wodę różaną, aby miał konkretny posmak. W takiej słodkiej kąpieli baklawa nabiera odpowiedniej ciężkości – nasiąka syropem, słodkości i lepkości.

Do naszej baklawy z Pasieki Smakulskich używamy miodu rzepakowego oraz miodu lawendowego. Ten pierwszy jest uniwersalny i pasuje do każdej orzechowej kompozycji. Lawendowy z kolei łączy w sobie zdrowotne właściwości miodu i lawendy. Więcej o jego zaletach poczytacie w tym tekście o ziołomiodzie Nadaje on baklawie delikatny, kwiatowy posmak i sprawia, że jest jedyna w swoim rodzaju.

Zdrowe zamienniki cukru znacznie „odchudzają” słodkie przekąski. I chociaż baklawa to deser, którego nie je się na tony (a który się je?!:)), to dzięki zawartości miodu nie jest on tak słodki i kaloryczny. Pamiętajcie, że cukier uzależnia. A miód ma w sobie wiele wartości odżywczych i składników, które działają na nas prozdrowotnie. Zatem jeśli baklawa, to tylko z miodem!

Więcej o tym, z czego powinien się składać ten pyszny deser pisaliśmy tu. A jeśli macie ochotę na coś słodkiego do kawy albo na rodzinną imprezę, zapraszamy do kontaktu!

Sprawdź nasze smaki baklawy!

Dodaj komentarz