Deser baklawa możemy podzielić na rodzaje w zależności od pochodzenia, zawartości wnętrza i smaku oraz od kształtu. Ciasto filo, dzięki swojej plastyczności, daje możliwość kombinowania z różnymi formami tej pysznej słodkości. Do najbardziej popularnych należą romby i kwadraty, jednak ze względu na to, co w środku możliwości „składania” baklawy jest o wiele więcej!
Ceviz dolma to baklawa, która posiada bardziej zaokrąglony kształt w formie małych „bułeczek”. W środku znajdziecie włoskie orzechy, które są wielokrotnie owinięte ciastem filo. Ta odmiana charakteryzuje się również bardziej zwartą strukturą.
Özel kare baklawa ma standardowy kształt małych, kwadratowych poduszeczek. Z jednym wyjątkiem – jest jej po prostu więcej! Zawiera podwójną ilość nadzienia i gęsto siekane pistacje. Mniam.
Vişneli baklawa to nic innego, jak baklawa z…wiśnią! Do środka można dodać owoce z puszki lub mrożone. Kształtem przypomina małe roladki, które mają zabarwienie burgundowe od pysznego nadzienia.
Kestaneli baklawa to ciasto filo owinięte wokół kandyzowanego kasztana. Nie jest tak popularna, jak inne odmiany baklawy. Wierzch można posypać pokruszonymi pistacjami.
Saray sarmasi kształtem również przypomina bułeczki, jednak jej sposób przygotowywania jest trochę odmienny. Powstaje ze zrolowanych wałeczków ciasta filo, pokrojonych na równe kawałki. Środek zawiera aromatyczne, orzechowe wnętrze, na wierzchu zaś kawałki baklawy posypane są zielonymi, pokruszonymi pistacjami. Do środka również można dodać zmielone pistacje.
Dürüm baklawa to odmiana, która może być…zielona! Swój intensywny kolor zawdzięcza bogatej mieszance pistacji, wokół której ciasno zawijane są kolejne płaty ciasta filo. Prawdziwa gratka dla wielbicieli tych orzechów!
Birma to odmiana, w której cale pistacje zawija się w ciasto filo i tworzy jedną, długą kiełbaskę. Następnie kroi się ją na cieńkie kawałki. Przekrój wygląda trochę jak nasza kaszanka, ukazując bogate wnętrze ciasno ułożonych obok siebie pistacjowych orzechów.
Basma z kolei nie zawiera ciasta filo, a ciemne ciasto künefe, między które wkłada się orzechy i piecze całość do obłędnej chrupkości.
Baklawa ma tak bogatą historię, że każdy z krajów i regionów opracował swoją własną wersję deseru. Cieszymy się, że i my możemy dołożyć swoją cegiełkę! A nasze smaki baklawy są jedyne w swoim rodzaju. Więcej o tym, czym jest baklawa poczytacie tutaj.