Miód wielokwiatowy, czyli uniwersalny dobroczyńca

Wszystkie statystyki mówią jasno: miód wielokwiatowy to ulubiony miód Polaków. Skąd wynika taki stan rzeczy?

Myślę, że powody są prozaiczne: miód wielokwiatowy jest zwyczajnie… nadzwyczajnie smaczny. I szeroko dostępny. Ta dostępność niesie za sobą tyle dobrego, co ryzykownego: w marketach możemy trafić na „miody” będące tak naprawdę mieszaniną cukrów i syropów cukrowych. O ile miód wielokwiatowy jest bardzo zdrowy, o tyle jego podróbki – wręcz przeciwnie. Dlatego właśnie, warto kupować miody z polskich pasiek, a już szczególnie – od znajomego pszczelarza.

Dobrej jakości miód wielokwiatowy znajdziesz także  w naszym sklepie internetowym.

Jak powstaje miód wielokwiatowy?

Skład miodu zależy od pożytków, z których pszczoły zbierają nektar lub spadź. W zależności od pory roku oraz zróżnicowania roślin miododajnych rosnących na danym terenie, pszczelarz może „pokierować” pszczołami tak, aby wytworzyły mu jeden, konkretny rodzaj miodu. W przypadku miodu wielokwiatowego, dzieje się to zazwyczaj wczesną wiosną. Kwitnie wtedy wiele drzew owocowych, krzewy, mlecze czy koniczyna, więc pszczoły zbierają nektar z wielu roślin jednocześnie, w wyniku czego powstaje miód wielokwiatowy wiosenny. Podczas miodobrania pszczelarz opróżnia ule z zapasów miodu, niejako zmuszając pszczoły do ich uzupełnienia. Po zbiorach następuje okres pożytkowania pszczół na roślinach kwitnących gęsto obok siebie oraz jednolicie (jak np. akacja czy rzepak). Kiedy ul stoi blisko takiego pożytku, znacznie trudniej o miód wielokwiatowy, zaś łatwiej o miód akacjowy czy rzepakowy właśnie. Następnie, po miodobraniu, cykl znów się powtarza i już w czerwcu możemy zebrać miód wielokwiatowy letni. Miody wiosenne i letnie różnią się składem, kolorem i smakiem. Miody wiosenne będą jaśniejsze i nieco łagodniejsze w smaku, zaś miody letnie przeciwnie: są ciemniejsze i jest w nich odrobina więcej goryczy, lecz dalej zaliczyłbym je do produktów słodkich. Te drugie mają także więcej substancji bakteriobójczych, zaś pierwsze są obfitsze w glukozę i fruktozę.

Sprawdź nasze pyszne miody!

Jeden produkt, dużo zdrowia

Miody mają ze sobą wiele wspólnych właściwości, ale także różnią się między sobą. Oczywiście warto spożywać każdy, naturalny miód i można je dobierać względem preferencji smakowych lub efektów, które chcemy uzyskać (jeśli nasze podejście jest bliskie apiterapii). W tych efektach właśnie tkwi różnica, zaś działanie opisywanego dziś miodu, ze względu na zróżnicowanie w jego składzie, jest najszersze, acz i najmniej ukierunkowane. 

Kiedy warto spożywać miód wielokwiatowy? Zawsze. Taki miód, jak każdy produkt pszczeli, naturalnie wzmacnia odporność, działa bardzo dobrze na układ krążenia oraz wspomaga prawidłowe działanie przemiany materii, przez co można włączyć go do swojej diety zarówno w celu nabycia apetytu, jak i zrzucenia nadmiernych kilogramów. To produkt przybliżający nasz organizm do działania homeostatycznego, jego samoregulacji i autouzdrawiania.  Ponadto, obecność glukozy i fruktozy sprawia, że miód jest łatwo przyswajalny oraz stanowi dobre źródło energii w przypadku osób chorujących na serce lub mających problemy z naczyniami. Poprzez wzmacnianie serca mięśniowego, działanie detoksykacyjne oraz regulacje ciśnienia krwi, miód zapobiega wielu chorobom, w tym chorobie wieńcowej oraz miażdżycy. Dzięki dostarczaniu do organizmu łatwo przyswajalnych witamin A, C E oraz obecności enzymówzwiązków polifenolowych to doskonały środek zapobiegawczy wobec wszelkich przeziębień, bakterii i wirusów. 

W czym tkwi siła miodu wielokwiatowego?

O prozdrowotnych właściwościach wszelkich miodów można mówić wiele. Często jednak, pisząc artykuły lub opowiadając znajomym, łatwo zapomnieć, jak dobry miód korzystnie wpływa na naszą psychikę. W tym właśnie najlepszy jest miód wielokwiatowy: przez znaczącą obecność cukrów prostych, a mianowicie glukozyfruktozy to doskonały pokarm dla naszego mózgu. Idealnie nadaje się do dodawania go do różnych potraw ale także jougurtów, smoothie czy owsianek.

Mieszanie miodu wielokwiatowego z innymi zdrowymi produktami (jak wspomniane płatki owsiane czy orzechy) to świetny pomysł na śniadanie, które da nam energii na cały dzień. Miód nadaje także znaczenia wielu innym potrawom (przykładem niech będzie przepyszny kurczak w miodzie). Miód można dodawać do piwa, można a także spożywać z kanapkami…

Miód jest uniwersalny 🙂 !

 


Dodaj komentarz