Baklawa i miód

Baklawa z orzechami czy baklawa z pistacjami nie byłyby takie pyszne bez miodu! Co prawda w wielu przepisach występuje syrop przyrządzony z cukru, my jednak zdecydowanie stawiamy na zdrowszą wersję słodzidła. Nasze pszczoły dbają o to, żeby miód z Pasieki Smakulskich był jak najlepszej jakości. Dzięki temu również nasza baklawa jest wyjątkowa! I znacznie zdrowsza, niż gotowe słodkości ze sklepu.

Jednym z elementów procesu przygotowywania baklawy jest polanie ciasta słodkim syropem. Dzieje się tak już po zakończeniu pieczenia i wystudzeniu. Do syropu można dodać cytrynę lub wodę różaną, aby miał konkretny posmak. W takiej słodkiej kąpieli baklawa nabiera odpowiedniej ciężkości – nasiąka syropem, słodkości i lepkości.

Do naszej baklawy z Pasieki Smakulskich używamy miodu rzepakowego oraz miodu lawendowego. Ten pierwszy jest uniwersalny i pasuje do każdej orzechowej kompozycji. Lawendowy z kolei łączy w sobie zdrowotne właściwości miodu i lawendy. Więcej o jego zaletach poczytacie w tym tekście o ziołomiodzie Nadaje on baklawie delikatny, kwiatowy posmak i sprawia, że jest jedyna w swoim rodzaju.

Zdrowe zamienniki cukru znacznie „odchudzają” słodkie przekąski. I chociaż baklawa to deser, którego nie je się na tony (a który się je?!:)), to dzięki zawartości miodu nie jest on tak słodki i kaloryczny. Pamiętajcie, że cukier uzależnia. A miód ma w sobie wiele wartości odżywczych i składników, które działają na nas prozdrowotnie. Zatem jeśli baklawa, to tylko z miodem!

Więcej o tym, z czego powinien się składać ten pyszny deser pisaliśmy tu. A jeśli macie ochotę na coś słodkiego do kawy albo na rodzinną imprezę, zapraszamy do kontaktu!

Sprawdź nasze smaki baklawy!

Dodaj komentarz

Hobbystyczne pszczelarstwo bez chemii
Hobbystyczne pszczelarstwo bez chemii został dodany do koszyka.
Twój koszyk: 69,00  1 produkt