Wśród wielu zadawanych pytań dotyczących tego deseru pojawia się także i takie – baklawa – jak to jeść!? My mamy na to jedną odpowiedź, szybko! Zanim inny łasuch sprzątnie nam ją sprzed nosa.
A tak już całkiem na poważnie deser baklawa został stworzony do dzielenia się!
- Baklawa ma różne fantazyjne kształty, a każdy z nich kryje inne nadzienie. Dzięki czemu można zestawić cały słodki talerz pełen różności. Smakować i wymieniać się opiniami, szukając najlepszej!
- Baklawę je się rękami. Oczywiście nie zabronimy miłośnikom noża i widelca pokroić jej na małe kawałeczki, jednak największą frajdę ma się z jedzenia przy pomocy rąk. Dlaczego? Ponieważ wtedy możemy odczuwać więcej. A w cały proces angażujemy kolejny zmysł, oprócz smaku. A na koniec oczywiście – palce lizać!
- Baklawa to słodki deser i nawet z dodatkiem miodu nie zjemy go bardzo dużo. Po pierwsze dlatego, że samo nadzienie w połączeniu z wieloma warstwami filo są bardzo sycące. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować kawałek, za jakiś czas kawałek,…a potem kolejny.
- Można rozłożyć baklawę na warstwy, najsmaczniejsza jest jednak wtedy, kiedy przebijamy się przez całość. Wtedy w pełni możemy poczuć tę unikalną kombinację orzechów, przypraw, ciasta i miodu.
- Baklawa posiada długi okres przydatności do spożycia – nawet do trzech tygodni! Należy przechowywać ją w lodówce, jednak przed konsumpcją powinna być w temperaturze pokojowej.
- Kto lubi ciepłe słodycze, może sobie podgrzać baklawę i spróbować, jak smakuje na gorąco.
Baklawa z Pasieki Smakulskich pakowana jest w różne zestawy. Mamy taki w sam raz na spróbowanie, w którym znajdziecie jedną kostkę baklawy. Mamy taki na większy apetyt. A na specjalne okazje czy gości w domu polecamy nasz zestaw na spotkanie. Naszym celem jest wypiekanie baklawy dla każdego, tak żeby wszyscy mogli poznać i polubić jej wyjątkowy smak.
Bez względu na to, czy odrywasz po kawałku, dzielisz na warstwy czy pakujesz cały kawałek do buzi, nasza polska baklawa na każdym kroku zaskoczy Cię pysznym smakiem i jakością składników. W środku oczywiście znajdziecie nasz pyszny miód – więcej o połączeniu miodu z baklawą pisaliśmy tu