Co prawda wiosna już tuż tuż, a zimy… właściwie wcale nie było, ale sezon na ciepłe napoje jeszcze się nie skończył 🙂 W pochmurne, chodne dni wzrasta u mnie apetyt na zimową herbatę – niekoniecznie taką standardową z miodem i cytryną. Dziś mam dla Was kilka alternatywnych napojów miodowych na ciepło 🙂
Przepis na napój z cytryną i miodem
Ulubiony trunek moich dzieci, chyba dlatego, że pijemy go codziennie właściwie przez cały rok, tylko wodę zmieniam z ciepłej na zimną ;).
Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy łyżeczkę miodu (u nas najchętniej lipa, nawłoć i leśny) i zostawiamy na noc – wtedy właściwości miodu są lepsze. Rano dodajemy gorącą wodę (wersja zimowa) i sporo cytryny, żeby napój miał lekko kwaskowy smak. I gotowe 🙂
Uwielbiam dodawać do tego także imbir, więc w moim kubku ląduje jeszcze jeden składnik 🙂
Napój ten stosuję, aby wzmocnić odporność i rozbudzić organizm.
Przepis na herbatę świąteczną/zimową
Idealna nie tylko w okresie około-świątecznym 😉 W trakcie ponurego przedwiośnia też się sprawdzi!
Ulubioną czarną herbatę zaparzamy w dużym kubku, zalewając mniej 3/4 kubka. Po zaparzeniu dorzucamy 2 plasterki cytryny, 2 małe lub jeden duży przedzielony na pół plasterek pomarańczy, 2-3 plasterki imbiru, 2-3 goździki. Do lekko przestudzonej herbaty (pamiętajmy o tym, że miód nie lubi temperatury wyższej niż 40 stopni) dodajemy sporą łyżeczkę lub dwie miodu. U mnie to zazwyczaj miód leśny lub spadziowy ze spadzi iglastej. Następnie pijemy małymi łyczkami, siedząc wygodnie w fotelu z książką w ręku 🙂
Ostatnio piłam pyszną herbatę z dodatkami z herbaty zimowej i plasterkami jabłka – to także polecam!
Przepis na herbatę lipową – rozgrzewającą
Doskonała na okres przeziębieniowy. Łyżkę suszonego kwiatu lipy zalewamy wodą i zostawiamy do zaparzenia pod przykryciem na ok. 15 minut.
Do lekko przestudzonego naparu dodajemy miód lipowy, można wzmocnić herbatę także sokiem z cytryny. Polecam pić ciepłą herbatę po pół szklanki 3 razy dziennie, daje efekty 🙂
Przepis na mleko z miodem
Kolejny sprawdzony „babciny” przepis :).
Szklankę mleka podgrzewamy i dodajemy trochę masła, tak aby się rozpuściło. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę (lub drobno kroimy) i dorzucamy do mleka. Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę miodu.
Najlepiej pić wieczorem przed snem.
Przepis na miodowe kakao
W rondelku mieszamy 3 łyżki kakao i 100 ml wody. Zagotowujemy i gotujemy przez około 5 minut. Zdejmujemy z ognia, po chwili (gdy nie będzie zbyt gorące) dodajemy 3 łyżki miodu i mieszamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy do ciepłego mleka.
Pyszna alternatywa do słodzonego kakao. Najczęściej pijemy do śniadania, pogryzając kanapkę z miodem 🙂
Tak naprawdę miodem można zastąpić cukier w każdym słodzonym napoju – w kompocie, herbacie, kawie (!), wodzie (którą wolę jednak saute ;)).
Gdy będzie już na tyle ciepło, że będzie można biegać w koszulce, to zdradzę Wam przepisy na orzeźwiające lemoniady i inne specjały z miodem w roli głównej 😉 A Wy macie swoje ulubione napoje z miodem?