Co to jest baklawa?

Baklawa to popularny w Grecji, Turcji, na Bałkanach czy krajach Bliskiego Wschodu słodki deser, pełen pyszności, które kryją się w delikatnym wnętrzu. Tak naprawdę każdy z tych krajów ma dziesiątki odmian swojego deseru. Mało tego – Grecja i Turcja od lat walczą o to, z którego kraju ona pochodzi.

Klasyczna baklawa składa się z dużej ilości warstw ciasta filo, wypełnionego posiekanymi orzechami, pistacjami, migdałami i posłodzonego miodem. Ciasto filo to bardzo cienko rozwałkowane ciasto, którego głównym tłuszczem, w przeciwieństwie do ciasta francuskiego z dodatkiem masła, jest ciepła woda oraz oliwa. To one dają mu elastyczność oraz wyjątkową plastyczność, która pozwala rozwałkować filo na niemal przeźroczyste płaty! Ciasto to głównie wykorzystuje się do deserów oraz wypieków, a we wspomnianej baklawie odgrywa rolę nieodzownego towarzysza wewnętrznych pyszności. Bez niego samo nadzienie byłoby po prostu za słodkie i mdłe. Standardowa, grecka baklawa może się składać z 40 warstw, chociaż prawdziwi mistrzowie cukiernictwa potrafią ciasto filo przełożyć nawet i 100 razy!

Pyszny miód

Baklawa z orzechami czy pistacjami nie byłyby takie pyszne bez miodu! Co prawda w wielu przepisach występuje syrop przyrządzony z cukru, my jednak zdecydowanie stawiamy na zdrowszą wersję słodzidła. Nasze pszczoły dbają o to, żeby miód z Pasieki Smakulskich był jak najlepszej jakości. Dzięki temu również nasza baklawa jest wyjątkowa! I znacznie zdrowsza, niż gotowe słodkości ze sklepu.

I bogate wnętrze!

Idealne ciastko jest zwarte w środku, ciężkie od łakoci i rozpada się dopiero w ustach. Deser baklawa pełen jest tekstur i przenikających się smaków. Ciasto przygotowuje się na dużych tacach, a całość przekładańca polewa słodkim syropem. Dzięki takiemu przygotowaniu wszystkie warstwy przenikają słodkimi aromatami miodu i przypraw. Po ostudzeniu baklawa krojona jest w różne formy – trójkąty, małe kwadraty czy romby. Dostępna w tak wielu odmianach pyszna baklawa nareszcie doczekała się naszego odpowiednika! Postanowiliśmy wykorzystać to, co mamy najlepszego – polski, pyszny miód i orzechy do zrobienia własnych wariacji na temat tego egzotycznego deseru. Turecka? Grecka? Nie, teraz polska baklawa wkracza na salony, Wasze stoły i podniebienia! Więcej o pomyśle na naszą baklawę pisaliśmy tu.

Dodaj komentarz