ODKRYWANIE STAROŻYTNYCH ZASTOSOWAŃ I WŁAŚCIWOŚCI NATURALNEGO SŁODZIKA – MIÓD W STAROŻYTNYM EGIPCIE
Czy wiesz, że miód był wykorzystywany już w starożytnym Egipcie?
Jak się domyślacie historia miodu jest równie długa jak dzieje człowieka. Ludzie zbierali miód pszczeli już w czasach prehistorycznych, a starożytni Egipcjanie używali go nie tylko jako słodzik, ale także jako lekarstwo, kosmetyk i środek konserwujący.
Pierwsze wzmianki o miodzie, pochodzące z czasów prehistorycznych mówią, że ludzie zbierali miód od dzikich pszczół i wykorzystywali go głównie jako źródło pożywienia w postaci dodatku do potraw. W starożytnych kulturach miód pszczeli był bardzo ceniony, a także uznawany za specjalny dar od bogów.
Jak to wyglądało w starożytnym Egipcie?
Egipt to kraj o bogatej historii, a jego kultura wpłynęła na wiele dziedzin życia, w tym na kuchnię i medycynę. Jednym z najważniejszych produktów w egipskim stylu życia był właśnie miód, który odgrywał kluczową rolę w medycynie, rytuałach oraz kuchni.
W starożytnym Egipcie pszczoły hodowano już 2400 lat p.n.e., a sama produkcja miodu była bardzo duża. Miód był stosowany przy egipskich rytuałach religijnych. Wierzono, że pochodził on od Boga, a jego konsumpcja miała wpływ na życie pozagrobowe, dlatego był on m.in. darem ofiarnym bogów. Dowodem tego było ofiarowanie bogu Nilu (Hapi) około 15 ton miodu przez Faraona Ramzesa III. Zachowany z tego okresu tekst na papirusie nakazywał zaś poślubionej małżonce dostarczać około 6-13 kg miodu rocznie. Nawet Godłem Górnego Nilu była pszczoła miodna, którą uznano za świętą. W Egipcie pszczelarstwo było ważnym zajęciem, a pszczoły były hodowane w specjalnych pasiekach. Egipcjanie wierzyli, że miód pochodzi od bogini pszczelej, która opiekowała się pszczołami. Ponadto był on składnikiem wielu afrodyzjaków. Balsamowano nim również zmarłych, ponieważ jest świetnym środkiem konserwującym.
Niestety nie ma zbyt wielu informacji na temat wielkości spożycia miodu przez starożytnych Egipcjan. Najprawdopodobniej miód był przeznaczony tylko dla ludzi bogatych. Dostawali go posłańcy oraz urzędnicy królewscy, a nie zwykli robotnicy, czy budowniczowie piramid. Egipcjanie używali miodu głównie do wypieku korzennych chlebów, ciast i innych słodkości.
Kiedy nie znano jeszcze cukru, miód używany był również do słodzenia wina, pieczywa, lekarstw i maści. Ponadto znalazł swoje zastosowanie w leczeniu otwartych ran, głównie ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
Nie zapominajmy o pielęgnacji ciała miodem. Świetnym przykładem jest Kleopatra – słynna z urody królowa Egiptu. To właśnie ona stosowała maseczki z miodu, aby dodać urody swoim licom oraz zażywała kąpieli w oślim mleku i miodzie. Jej zdaniem służyło to zachowaniu nieskazitelnej urody.
W książce medycznej, jaką był tzw. papirus Ebersa (z około 1550 r. p.n.e.) podano dużą liczbę przepisów z zastosowaniem miodu w leczeniu poszczególnych dolegliwości. Przepisy te można sporządzić oraz zastosować także w dzisiejszych czasach.
Wybraliśmy dla Was kilka z nich:
- Na katar:
- 10 g świeżej mięty pieprzowej
- 10 g musu daktylowego
- 10 g miodu
Przygotowanie i zastosowanie: Miętę pieprzową dokładnie rozdrobnić i zmieszać z miodem oraz musem daktylowym. Taką miksturą smarować nos m.in. w początkach kataru.
- Na biegunkę:
- 0,3 l wody
- 37,5 g miodu
- 18 g wosku pszczelego
- 37,5 g oliwy z oliwek
- 37, 5 g zielonej cebuli
- 37,5 g świeżo ugotowanej kaszy z grubo mielonego zboża, np. owsa, jęczmienia, prosa czy orkiszu
Przygotowanie i zastosowanie: Wszystko dokładnie wymieszać, zagotować oraz zażywać przez cztery dni.
- Na świerzb/ czerwone plamy na skórze:
- 0,5 l świeżego mleka
- 125 g soli morskiej
- 125 g kadzidła
- 125 g miodu
Przygotowanie i zastosowanie: Wszystko dokładnie wymieszać i wcierać w zmienione chorobowo miejsca na skórze.
- Na pobudliwe serce:
- 0,5 l wody
- 0,3 l mleka
- 50 g miodu
Przygotowanie i zastosowanie: Zagotować, przecedzić oraz spożywać przez cztery dni.
- Jako środek przeczyszczający:
- 10 g miodu
- 10 g proszku z cebuli
- 10 g proszku z byliny piołun
Przygotowanie i zastosowanie: Wszystko dokładnie wymieszać, uformować w pigułki i zażywać trzy razy dziennie.
Artykuł napisała: mgr Adrianna Wróbel – dietetyk