Przepisy z miodem w tle: koktajle i ciasta

Miód to świetny dodatek do wielu potraw. Możemy wykorzystywać go m.in do ciast czy koktajli. Oto nasze słodkie przepisy z miodem w tle.

Miód to także najlepszy naturalny zamiennik cukru. Oprócz bogactwa makro i mikroelementów, które posiada, energia płynąca z zawartych w nim cukrów prostych jest przyswajalna dużo bardziej i szybciej. Choć sacharoza składa się dokładnie z tych samych cukrów, które zawarte są w miodzie, cukier rozkłada się w organizmie dopiero po dwóch godzinach. Przyswajanie cukrów z miodu zaczyna się już w ustach. Nasz organizm nie jest wtedy nimi obciążony oraz zyskuje wiele witamin i substancji biologicznie aktywnych. Miód jest smaczny. Miód jest zdrowy. I można wykorzystywać go na wiele więcej sposobów niż słodzenie herbaty. Oto nasze przepisy z miodem w tle.

Koktajle

Miód to doskonały składnik wielu pysznych, owocowych i prozdrowotnych koktajli. Podawane na zimno koktajle doskonale schładzają nas w upalne dni lub relaksują przed kominkiem. Oto przepis na nasz ulubiony napój cytrusowy. Połączenie witaminy C obecnej w cytrusach z miodem, czyni to prawdziwa zdrowotna bomba!

Koktajl cytrusowy:

koktajl cytrusowy

Składniki:
– pomarańcza
– grejpfrut
– orzeszki pinii
– miód
– laska wanilii
– laska cynamonu
– jasne piwo
– mięta

Sposób przygotowania:
1. Filetujemy owoce oraz wyciskamy sok z grejpfruta i pomarańczy, mieszając go ze sobą. Zostawiamy kawałki owoców na osobnym talerzyku.
2. Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii.
3. W garnku gotujemy piwo wraz z laską cynamonu i wanilii. Dodajemy sok z grejpfruta i pomarańczy oraz miód. Jego ilość zależy od naszych upodobań. Rekomenduję 2-4 łyżki stołowe. Czym więcej, tym bardziej miodowy aromat uzyskamy.
4. W szklankach umieszczamy kawałki pomarańczy i grejpfruta, po czym zalewamy je piwem i dodajemy uprażone orzeszki pinii. Najlepiej serwować na zimno.

Opcjonalnie: Koktajl, rzecz jasna, sprawdzi się także bez piwa. Zamiast niego, możemy dodać więcej soku lub zmieszać go z dobrą wodą mineralną. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby piwo zamienić na odrobinę mocniejszego alkoholu. Koktajl ten bowiem jest świetną bazą pod drinki

Koktajl malinowy:

Składniki:
– Jogurt naturalny o zawartości 2% tłuszczu
– Maliny
– Miód
– opcjonalnie: siemię lniane, nasiona chia, jagody goji

Sposób przygotowania:
1.  Miód dokładnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Do 200g jogurtu rekomenduję 2-3 łyżeczki miodu.
2. Do jogurtu z miodem dodajemy maliny. Całość miksujemy.
3. Opcjonalnie możemy także dodać do koktajlu: siemienia lnianego, nasion chija lub jagód goji, które uczynią go jeszcze zdrowszym oraz pożywniejszym.

Opcjonalnie: ten prosty koktajl to także świetna baza pod drinki na bazie mocnych alkoholi. Można do niego użyć np. białego rumu. Jego ilość pozostawiam tobie 🙂

Smoothie z pyłkiem pszczelim

Wariacji na temat koktajlów z miodem jest wiele. Do tworzenia koktajlów, zarówno z alkoholem jak i bez, możemy wykorzystać także niezwykle niezwykle zdrowy pyłek pszczeli. Smak pyłku nie każdemu przypada do gustu (dla mnie sam pyłek smakuje nieco jak trawa…), dlatego warto eksperymentować z formami jego przyjmowania. Oto nasz sposób:

Składniki:
– jogurt naturalny o zawartości 2% tłuszczu
– banany
– pyłek pszczeli
– kiwi

Sposób przygotowania
1. Miksujemy banana oraz jogurt naturalny.
2. Posypujemy wierzch smootkie pyłkiem pszczelim. Możemy go zamieszać, lecz nie jest to konieczne.
3. Na szczyt naszego koktajlu kładziemy kilka plasterków kiwi

Miodowiec

Słodkie koktajle idealnie nadadzą się na przerwę w pracy lub popołudniowy i wieczorny relaks w domu. Dla miłośników słodkości, mamy jeszcze przepis na ciasto. Te, zawsze warto mieć w pogotowiu, szczególnie, kiedy chcemy uraczyć nim gości.

Składniki:

Ciasto:
– 4 szklanki mąki
– 4 żółtka
– roztopiona kostka masła
– 1 łyżka sody oczyszczonej
– 3/4 szklanki cukru
– 4 łyżki miodu
Masa:
– 3 szklanki mleka
– 9 łyżek kaszy manny
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 1/2 szklanki cukru
– do przełożenia możemy użyć powideł śliwkowych lub powideł z czarnej porzeczki
– polewa czekoladowa
– orzechy włoski

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
3. Ciasto wałkujemy i dzielimy je na trzy równe części. Każdy placek pieczemy osobno przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pilnujemy aby się nie przypaliło.
3. Gotujemy mleko z cukrami. Do gorącego mleka dodajemy kaszę i gotujemy na małym ogniu do czasu jej miękkości, regularnie mieszając, aby uniknąć przypalenia mleka. Ugotowana kasza z mlekiem powinna mieć nieco bardziej gęstą konsystencję. Nadmiar mleka można odlać. Ugotowaną kaszę przykrywamy folią, a następnie studzimy.
4. Zimną kasze ucieramy z masłem.
5. Na pierwszym placku rozsmarowujemy powidła oraz masę z kaszy. Przykrywamy go drugim plackiem oraz smarujemy go masą. Przykrywamy go trzecim plackiem i polewamy roztopioną czekoladą, oraz dekorujemy orzechami włoskimi.
6. Ciasto wstawiamy do wychłodzenia.

Miodowiec to pyszne i bardzo słodkie ciasto. Pamiętajmy, żeby jeść je z umiarem.

Przepisy z miodem – zdrowie i przyjemność!

Ciasta oraz koktajle to nie jedyne potrawy, które można zrobić z miodu. To także świetna marynata pod pieczenie unikalnych w smaku mięs. Jeśli chcecie abyśmy podzielili się także tymi przepisami, dajcie znać w komentarzach!

Zdjęcia potraw dzięki uprzejmości Piotra Gąsiorowskiego. Wpadnijcie na jego Instagram w5smakachef, który serdecznie polecamy! 

Dodaj komentarz