Przepisy na propolis: nalewka i maść

Propolis oraz pierzga to najpotężniejsze, najbardziej bogate w prozdrowotne substancje produkty pszczele. Ten pierwszy, bo na nim się skupimy, to znakomity składnik nalewek i maści, które pomogą nam zwalczyć wiele dolegliwości. W tym artykule znajdziesz dwa sprawdzone przepisy na propolis.

Mianem propolisu określamy kit pszczeli. To żywiczna substancja, którą pszczoły pozyskują z żywic znajdowanych przez pszczoły w pędach kwiatowych i młodych pędach. Kit pszczeli, jak sama nazwa wskazuje, służy pszczołom do uszczelniania ula oraz walki z drobnoustrojami. Jego bakteriobójcze działanie jest od dawna znane w medycynie naturalnej. Propolis zawiera w sobie ponad trzysta substancji aktywnych biologicznie, jest naturalnym antybiotykiem oraz antyseptykiem. Znane jest także jego działanie przeciwgrzybicze. Wpływa korzystnie na niemal każdy aspekt naszego zdrowia. Wiele z obecnych w nim enzymów ma także udowodnione pozytywne działanie na pracę naszego mózgu. Z propolisu, w domowych warunkach wytwarzamy głównie nalewkę oraz maść. Sprawdzone przepisy na propolis mają za zadanie ci w tym pomóc.

Przepisy na propolis

Przepis na nalewkę oraz maść to nie jedyne metody przyjmowania propolisu. Jego charakterystyczny, gorzko-piekący smak sprawia, że przyjmowanie samego propolisu, rozrobionego z letnią wodą, odstrasza wiele osób. Z pewnością jednak nie powinno odstraszać ich od tej bardzo zdrowej substancji. Zamiast szukać wymówek, znajdźmy sposób.

Propolis w wielu sklepach internetowych oraz aptekach można kupić w kapsułkach. Kapsułki z wyciągiem z propolisu to doskonały i niedoceniany suplement, który może pomóc zażegnać wiele problemów zdrowotnych. Nietrudny w znalezieniu (choćby w naszym sklepie) jest także miód z propolisem. Miodu takiego możemy używać, tak jak każdego innego: jako słodzik, składnik owsianek czy smoothies.

Propolis najlepiej kupować u sprawdzonego pszczelarza. Ceny, które płacimy za niego w sklepach są zazwyczaj dużo wyższe. Nie możemy też być pewni tego jak był przechowywany, a źle przechowywany propolis traci większość swoich właściwości.

Nalewka z propolisu

Jest to nalewka, która może poszczycić się wieloma zasługami w walce z przeziębieniami, odtoksycznianiu organizmu oraz problemami z żołądkiem. Propolis przyjmowany w formie nalewki reguluje także przemianę materii oraz korzystnie wpływa na wątrobę. Poprzez dobrą rozpuszczalność w alkoholu, nalewka z propolisu jest bajecznie prosta do zrobienia.

Składniki:
– 50g propolisu
– 250ml spirytusu – zawartość alkoholu jest zależna od tego, jak mocną nalewkę chcemy uzyskać.

Sposób przygotowania:
50 g oczyszczonego propolisu mielimy oraz zalewamy 250ml spirytusu. Najlepsza do tego będzie ciemna butelka, którą na dwa-trzy tygodnie odstawiamy w zacienione miejsce. Zawartością należy wstrząsać do 3 razy dziennie. Po 2 tygodniach nalewka jest już gotowa do spożycia. Przed spożyciem, należy przefiltrować ją przez gazę.  Osad, który pozostał w nalewce możemy stosować do okładów bólów kostnych, stanów zapalnych lub wspomagających gojenie się ran.

Nalewkę przechowujemy w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Jak stosować?
Nalewka z propolisu ma specyficzny smak. Poprzez dużą zawartość alkoholu (możemy ją osłabić, mieszając nalewkę z wodą) nie jest najlepszym pomysłem do picia z kieliszków. Nieprzyjemny dla wielu smak (choć są tacy, którzy tę nalewkę wręcz uwielbiają) zlikwidujemy w dwójnasób, a przydatna do tego będzie butelka z kroplomierzem. Zazwyczaj stosujemy 15-20 kropel na łyżeczkę cukru lub 50 kropel na 250ml letniej wody. Taki sposób przyjmowania propolisu zapewnia nam wiele jego prozdrowotnych właściwości i… uznajmy wspólnie: ciekawy smak.

Maść z propolisu

Maść propolisowa ma mnóstwo zastosowań. Wspomaga trudno gojące się rany, leczy opryszczkę, pomaga w zwalczaniu trądziku młodzieńczego. Sprawdza się przy bólach reumatycznych, bólach kręgosłupa, hemoroidach i żylakach. Jej zastosowanie jest proste: wsmarowujemy ją w miejsce na ciele, któremu chcemy pomóc i zostawiamy, dopóki się nie wchłonie.

Składniki:
– wazelina
– propolis

Sposób przygotowania:
Wazelinę ze zmielonym i oczyszczonym propolisem mieszamy w proporcji takiej, jakie stężenie substancji chcemy uzyskać. Proporcje mogą wahać się od 1:2 do 1:20. Większe stężenie propolisu w maści może delikatnie podrażniać skórę, choć może okazać się bardziej pomocne w niektórych przypadkach: np. w przypadku bólów reumatycznych. Mniejsze stężenie jest bezpieczniejsze do stosowania na trudno gojące się rany. Zmieszaną substancję podgrzewamy na minimalnym ogniu, pod przykryciem (zapobiega ulatnianiom się olejków eterycznych), aż do osiągnięcia płynnej konsystencji. Następnie, przepuszczamy ją przez gazę i wystudzamy. Maść jest już gotowa 🙂

Ważne!

Jeśli cierpimy na poważne dolegliwości, nie powinniśmy podchodzić do propolisu jako substancji cudotwórczej. Owszem, jej moc jest ogromna, lecz zanim zaczniemy przyjmować nalewkę z propolisem w celu zwalczenia wrzodów żołądka, koniecznie skontaktujmy się z lekarzem. Może się okazać, że jakikolwiek alkohol jest nam bardzo niewskazany. Propolis może być także substancją silnie uczulającą, więc i to zawsze warto sprawdzić.

Dodaj komentarz