Pierzga w miodzie, czyli zdrowy i smaczny sposób na pierzgę

Co raz więcej ludzi odkrywa prozdrowotne właściwości nie tylko miodu, ale także całej reszty produktów pszczelich. Jednym z ich najwybitniejszych przedstawicieli jest pierzga. To prawdziwa bomba makro i mikroelementów oraz witamin, doskonale budująca odporność organizmu. Czy wiesz jak ją spożywać?

Produkty pszczele są niesamowite. Sam miód, jako jedyny produkt, zawiera wszystkie niezbędne do życia substancje: wodę, cukry, enzymy, minerały, witaminy… Ale miód to nie wszystko. Jeśli chcemy przez długi czas cieszyć się wzorową odpornością i dobrym zdrowiem, warto włączyć do swojej diety inne produkty pszczele. Pierzga jest ich wybitnym, ultrazdrowym przedstawicielem, a jej codzienne stosowanie działa cuda. Ze względu na walory smakowe miodów oraz ich niską w stosunku do pierzgi cenę, nie jest jednak tak popularna jak one. Co raz więcej pszczelarzy, w tym my, aby zwiększyć popularność i dostępność pierzgi, tworzy mieszankę idealną. To pierzga w miodzie.

Czym jest pierzga?

Pierzga to – podobnie jak miód, mleczko pszczelepyłek – to produkt stanowiący pożywienie dla pszczół. Powstaje ona właśnie z pyłku, a jej proces powstawania zaczyna się już na kwiecie rośliny, z której pszczoła go pobiera. To tam pszczoła miesza pyłek ze śliną oraz enzymami pszczelimi, a następnie przenosi go do ula za pomocą specjalnych koszyczków umieszczonych na odnóżach. Pyłek jest tam mieszany z miodem oraz mleczkiem pszczelim oraz magazynowany, aby w procesie fermentacji powstała z niego pierzga. Jak nietrudno zauważyć, w procesie wytworzenia pierzgi bierze udział wiele cennych produktów pszczelich. To czyni ją uniwersalnym pokarmem dla pszczół. Ale nie tylko, gdyż właściwości pierzgi działają zbawiennie także dla naszego zdrowia. To w pełni naturalne superfood – produkt o bardzo dużych właściwościach zdrowotnych.

Pierzga zawiera w sobie witamin (B1, B2, B3, B6, B12, A, C, PP, E, D, K H), oraz mikro i makroelementów, takich jak: żelazo, miedź, magnez, potas, fosfor, cynk czy sód. Prawdziwe bogactwo! Dzięki temu, pierzga doskonale wzmacnia odporność oraz wspomaga leczenie wielu chorób. Znane, lecz niestety mało popularne, jest wspomaganie leczenia nowotworów oraz innych poważnych chorób za pomocą pierzgi, gdyż jej działanie wzmacniające organizm często okazuje się zbawienne. Pierzga wzmacnia system nerwowy, działa doskonale na pamięć i koncentrację, wspomaga leczenie depresji i innych dolegliwości natury psychicznej.

Niestety, pozyskiwanie pierzgi jest stosunkowo trudne. Żeby zdobyć 1kg pierzgi, pszczelarz musi oczyścić, a następnie zamrozić od 5 do 30 ramek wyciągniętych z ula. Sprawia to, że pierzga jest także dosyć droga – 1kg pierzgi kosztuje od 200 do 300zł. Pierzga w miodzie jest za to dobrym, smacznym i tańszym sposobem jej przyjmowania.

Jak stosować pierzgę i dlaczego pierzga w miodzie to idealne wyjście?

Istnieją dwa najbardziej popularne sposoby spożywania czystej pierzgi. Jednym jest po prostu spożycie jej na łyżeczce – przyjęło się, że jedna łyżeczka pierzgi dziennie to dawka idealna, jednak pierzgi nie można przedawkować. Jej smak jest wyraźnie kwaskowaty i żywiczny, co nie każdemu musi przypaść do gustu. Moim zdaniem jest jednak smaczniejsza niż pyłek pszczeli. Drugim sposobem spożywania pierzgi jest wsypanie łyżki pierzgi do szklanki, zalanie jej wodą (maksymalnie letnią, nigdy wrzątkiem, gdyż produkty pszczele tracą wtedy wiele zdrowych właściwości) i odstawienie jej na 12 godzin. Tak powstały napar, można pić co rano. Jednak jego walory smakowe, także mogą niektórym się nie spodobać.

Na pierzgę, podobnie jak na każdy inny produkt pszczeli, powinny uważać osoby na nie uczulone. 

Między innymi dlatego właśnie powstała pierzga w miodzie. Połączenie mielonej pierzgi z miodem wielokwiatowym zmienia nieco jego smak, jednak moim zdaniem czyniąc go bardzo ciekawym. Połączenie słodyczy i kwaskowatości dobrze sprawdza się jako dodatek do napojów, herbat, owsianek, płatków śniadaniowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść ją wprost ze słoika, łyżeczką! Dzięki pierzdze w miodzie, znacząco rosną możliwości użycia tego ultrazdrowego produktu, a także jego walory smakowe. Zawarta w miodzie pierzga wzbogaca jego skład, sprawiając, że jest jeszcze zdrowszy.

Pierzga w miodzie

Pierzgę w miodzie wytwarzamy także w Pasiece Smakulskich. Możesz ją kupić w pojedynczo lub w specjalnych pakietach, wraz z innymi mieszankami miodu z ultrazdrowymi produktami pszczelimi. Ta druga opcja jest szczególnie dobra, jeśli chcemy spróbować, która mieszanka zasmakuje nam najlepiej.

Dodaj komentarz