6 zasad jak przechowywać miód?

Przechowywanie miodu to banalny temat, jednak nawet sztuczna inteligencja nie za wiele o nim wie. Zapytałem sztucznej inteligencji jak przechowywać miód. Pomyliła się w 2 najważniejszych punktach.

Niedawno dostałem zaproszenie do Pytanie na śniadanie, żeby porozmawiać o tym jak przechowywać miód. Zaciekawiło mnie co AI powie mi na ten temat i odpowiedź mnie zaniepokoiła. Poniżej kilka zasad, które należy wziąć pod uwagę, jeśli zależy nam na aktywności biologicznej miodu. Ich przestrzeganie sprawia, że miód zachowuje swoje właściwości prozdrowotne.

1 zasada przechowywania miodu: odpowiedni pojemnik.

AI pisze: Miód najlepiej przechowywać w szklanych słoikach lub pojemnikach ze stali nierdzewnej. Te materiały są nieprzepuszczalne dla powietrza i wilgoci, co pomaga utrzymać świeżość i jakość miodu. Unikaj pojemników wykonanych z plastiku, ponieważ mogą one reagować z miodem i wprowadzać niepożądane substancje chemiczne.

Piotr Smakulski (PS): Zgoda, choć szkło jest najlepszym rozwiązaniem. Warto zwrócić uwagę, że AI pisze o stali nierdzewnej, a nie zwykłej metalowej puszce. Taki materiał zapewnia brak reakcji. Sprzęt do pozyskiwania miodu jest również wykonany ze stali nierdzewnej, czyli kwasoodpornej.

Czy wobec tego można jeść miód łyżeczką?

Tak. Jedząc miód łyżeczką czas kontaktu z miodem jest zbyt krótki, żeby mogło się z nim coś stać. Nie powinno się jednak zostawiać tej łyżeczki w miodzie na dłużej.

2 zasada przechowywania miodu: chronić przed światłem:

AI: Miód powinien być przechowywany z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Światło UV może wpływać na składniki odżywcze miodu i wprowadzać proces utleniania. Dlatego też zaleca się przechowywanie miodu w miejscu ciemnym lub w opakowaniach zabezpieczających przed promieniowaniem UV.

PS: zgoda, lepiej schować miód do szafki niż zostawiać na kuchennym blacie słonecznej kuchni.

3 Zasada przechowywania miodu: odpowiednia temperatura

AI: Najlepiej przechowywać miód w temperaturze pokojowej, pomiędzy 18 a 25 stopni C. Unikaj skrajnych temperatur, ponieważ zbyt wysoka temperatura może wpłynąć na strukturę i skład miodu, natomiast zbyt niska może przyspieszyć proces krystalizacji.

PS: BŁĄD!! Zalecaną temperaturą przechowywania miodu jest poniżej 18 stopni. Szafka nad okapem jest złym miejscem. Jeśli w kuchni mamy 20 stopni, to jeszcze będzie to akceptowalna temperatura do krótkiego przechowywania.

Nie jest też prawdą, że nie powinno się przechowywać miodu w niskich temperaturach. Im niższa temperatura tym lepiej. Miód traci właściwości i swoją aktywność biologiczną w czasie. Im niższa temperatura tym proces ten przebiega wolniej.

A przyspieszenie krystalizacji jest prawdą jednak nie ma wpływu na właściwości miodu. To jedynie zmiana fizyczna, a nie chemiczna. Tak jak woda zmieniająca się w lód i z powrotem.

Spróbuj ziołomiód lawendowy!

4 Zasada przechowywania miodu: zapobieganie zanieczyszczeniom

AI: Aby uniknąć zanieczyszczeń, korzystaj z czystych łyżek lub łopatek do pobierania miodu. Warto również zawsze zamykać słoik po użyciu, aby chronić miód przed dostępem powietrza i bakterii.

PS: Pełna zgoda.

5 zasada przechowywania miodu: unikaj wilgoci

AI: Miód jest higroskopijny, co oznacza, że może absorbować wilgoć z otoczenia. Aby temu zapobiec, trzymaj słoik z miodem szczelnie zamknięty. Wilgoć może sprzyjać fermentacji miodu, co wpływa na jego trwałość.

PS: Bardzo ważna zasada. Zgoda.

6 Zasada przechowywania miodu: nie przechowuj w lodówce

AI: Lodówka może przyspieszyć proces krystalizacji miodu, co wpływa na jego teksturę. Zaleca się przechowywanie miodu poza lodówką, w suchym i chłodnym miejscu.

PS: Błąd! Lodówka jest bardzo dobrym miejscem na przechowywanie miodu. Należy jednak pamiętać, że im niższa temperatura, tym twardszy będzie miód. Drzwiczki lodówki będą zatem lepsze, bo panuje tam wyższa temperatura (około 15 stopni).

Jak widzisz AI nie jest (jeszcze) ekspertem od produktów pszczelich, choć dużo już na ten temat wie.

Teraz i Ty wiesz jak przechowywać miód. Być może zastanawia się jeszcze jedno zgadnienie.

Jak długo można przechowywać miód?

Najlepiej zdążyć zjeść miód przed kolejnym sezonem. Jako produkt spożywczy jest dobry przez dziesiątki, a nawet setki lat. Oczywiście pod warunkiem prawidłowego przechowywania.

Jednak jego aktywność biologiczna spada i po 2-3 latach jest już bardzo niska.

Dodaj komentarz