Inwert czy cukier. Czym karmić pszczoły?

To pytanie: invert czy cukier zadają sobie pszczelarze każdego roku. Tylko część pszczelarzy jest 100% pewna, że jest tylko jedno słuszne rozwiązanie.

Pojawił się na forum Gentlamana w pasiece temat porównania pokarmu z cukru z gotowym inwertem.

Nie jest to idealnie taki artykuł jakiego bym sobie życzył, ale…

może być dobrą bazą wyjściową do dalszej dyskusji.

Badanie porównujące invert vs cukier.

Życzyłbym sobie znalezienia konkretnego badania. Takiego, w którym jasno i wyraźnie widać, że invert lub cukier jest zdecydowanie lepszy.

Badanie, w którym wykonano by próby laboratoryjne stolca pszczół, zapchanie jelita itd.

Niestety takich badań nie znalazłem, a szukałem długo. Okazuje się, że o takich się mówi, ale takich się nie przywołuje.

Jednak jakieś dane są.

Zanim jednak przejdę do porówania cukru i inwertu, to uściślę jaki inwert mam na myśli. Inwert który zawiera nie więcej niż 30 % wody.

Ilość fruktozy powinna wynosić 1,26 części fruktozy.

A sacharozy nie powinno być więcej niż 10%.

Innych cukrów nie powinno być wcale.

Dopiero taki inwert może konkurować z cukrem. A jest mu względnie trudno ze względu na cenę.

Korzyści ze stosowania invertu

Korzyści z inwertu:

  • czas: nie trzeba mieszać
  • czas: można podawać w słońcu, bo nie wabi pszczół (tak bardzo jak syrop cukrowy)
  • pszczoły szybciej przenoszą ten syrop do plastrów i podobno mniej zużywają go na własne potrzeby. Podobno, bo nigdzie nie ma informacji o ile mniej.

A może jednak cukier zamiast invertu?

Korzyści z cukru:

  • można dodać mieszankę ziół
  • łatwiej przepompować
  • tańszy
  • jest pewność co do składu, jeśli inwert nie jest ze sprawdzonego miejsca.

Kontrowersyjne stwierdzenie na temat invertu.

Krążącym mitem jest to, że pszczoły inwertu nie muszą rozkładać. Muszą.

Pszczelarze z kilkuset pniowymi pasiekami nie widzą różnicy w zimowaniu pszczół.

Za to w ubytku w portfelu owszem.

Sprzedawcy inwertu mówią jeszcze coś takiego:

  1. Skład chemiczny inwertu jest najbardziej zbliżony do naturalnego miodu.

A jaki tam jest ten skład? Chodzi o cukry proste (glukoza i fruktoza) zamiast dwucukrów?

Za tym idzie drugi argument

  • Po zimowaniu pszczoły karmione jesienią żyją znacznie dłużej niż pszczoły, które jadły syrop cukrowy.

Eee.. nie ma na to badań. Pszczelarze nie potwierdzają. Wiemy, że to karmienie larw najbardziej wykańcza pszczoły, a pszczoły przerabiające pokarm to nie są pszczoły zimowe (a przynajmniej nie powinny).

  • Produkt ma szerokie zastosowanie w celu wzmocnienia osłabionych rodzin pszczelich.

To już trochę przesada. Znów nie ma żadnego potwierdzenia.

Zatem największą korzyścią jest wygoda w użytkowaniu.

Pewnie gdyby nie cena, to ten argument by wystarczył.

Myślę, że bardziej istotne jest skupienie się na odpowiednim karmieniu niż poświęcanie czasu na wybór cukier vs inwert.

Dodaj komentarz