Rodzaje ziołomiodów oraz sposób ich produkcji

Ziołomiód to produkt wytwarzany w duecie Pszczoła & Człowiek. W przeciwieństwie do miodu nektarowego i spadziowego, te zdrowotne miody wytwarzane są z roślin, na które pszczoły nie zwracają uwagi, ze względu na to, iż nie wytwarzają one pyłku lub spadzi.

Tutaj właśnie zaczyna się rola człowieka, który przygotowując pszczołom odpowiednią pożywkę, tworzy z nimi różne rodzaje ziołomiodów. Wszystko po to, aby prozdrowotne właściwości roślin, które nie są miododajne w sensie stricto, mogły być wykorzystane do produkcji miodu o wysokich walorach smakowych i działaniu leczniczym. Ziołomiody różnią się między sobą zarówno swoimi walorami smakowymi, jak i właściwościami leczniczymi. 

Więcej o ziołomiodach przeczytasz TUTAJ.

Jak przygotować pożywkę dla pszczół?

W naturalnych warunkach, pszczoły żywią się tym, co same zbiorą i wytworzą: pyłkiem, miodem, mleczkiem pszczelim czy pierzgą. Jednak w okresie bezpożytkowym, który najczęściej wypada w lipcu oraz na terenach ubogich w pożytki, pszczoły można dokarmiać. Oczywiście, sposób przygotowania pożywki, zależy od konkretnych substancji, konkretnych ziół lub roślin, które chcemy w niej zawrzeć, jednak najogólniej mówiąc polega na zmieszaniu soku z danego składnika (np. pokrzywy) z syropem cukrowym i wodą. Wbrew pozorom, jest to proces trudny: pszczoły szybko stracą zainteresowanie spadzią (której zamiennikiem jest w tym przypadku pożywka właśnie), jeśli jest źle przygotowana – np. w nieodpowiednich proporcjach. Podstawową zasadą jest nieprzekraczanie stężenia cukru, który doprowadzi do fermentacji pożywki. Roztwór powinien pozostać roztworem nasyconym, zaś brak fermentacji, pomoże nam go długo przechowywać. Zależnie od ziołomiodu, który chcemy wytworzyć, różny jest też udział soku w roztworze – inna wartość dotyczy ziół lub owoców suszonych, inna świeżych. Producentom ziołomiodu, jak i ich użytkownikom, powinno jednak zależeć na jak największej ilości soku, który pozwoli zachować największe lecznicze działanie surowca, z którego ziołomiód wytwarzamy.

Wspieramy młodych pszczelarzy i na bieżąco wysyłamy informacje, co należy wykonać w danym miesiącu w pasiece. Zostaw nam swojego maila, jeśli czujesz, że przyda Ci się wsparcie.

Rodzaje ziołomiodów i ich działanie

Niektóre właściwości ziołomiodów pozostają niezmiene, bowiem są kluczowymi właściwościami zdrowotnymi wielu roślin. Mam na myśli: wzmacnanie odporności czy działanie przeciwzapalne. Niemniej jednak, ziołomiody można dobierać jako wspomaganie leczenia wielu chorób oraz profilaktykę, w zależnie od ich rodzaju. Oto kilka z nich:

Ziołomiód lawendowy

Wytwarzany z: pożywki na bazie kwiatu lawendy
Pomaga z: zespołem napięcia przedmiesiączkowego, dolegliwościach związanych z menopauzą, depresją, stanami lękowymi i zaburzeniami snu, niedoborem mleka u kobiet karmiących piersią.
Smak i aromat: wyrazisty, ziołowy

Ziołomiód sosnowy:

Wytwarzany z:  pożywki na bazie młodych pędów sosnowych
Pomaga z: infekcjami górnych dróg oddechowych, grypie i przeziębieniom, chorobach reumatycznych. Jest także dobrym środkiem przeciwzapalnym, który znajduje zastosowanie w leczeniu dny moczanowej.
Smak i aromat: charakterystyczny, żywiczny

Ziołomiód melisowy

Wytwarzany z: pożywki na bazie liści melisy
Pomaga z: nerwicach, chorobach na tle nerwowym, bezsennością, histerią, walce infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi
Smak i aromat: łagodny, ziołowy

Ziołomiód miętowy:

Wytwarzany z: pożywki na bazie mięty pieprzowej
Pomaga z: skurczami przewodu pokaromowego, nieżytem żołądka i jelit, zaburzeniami przemiany materii
Smak i aromat: miętowy

Ziołomiód malinowy:

Wytwarzany z: pożywki na bazie świeżego soku z malin
Pomaga z: gorączką, grypą, przeziębieniami, spadkami odporności, kaszlem (działa wykrztuśnie)
Smak i aromat: słodki, malinowy

Ziołomiód pokrzywowy:

Wytwarzany z: pożywki na bazie liści pokrzywy
Pomaga z: anemią, awitaminozą, krzywicą, anoreksją, niską odpornością
Smak i aromat: przypominający trawę, specyficzny „leśny” zapach

To oczywiście nie wszystkie przykłady, gdyż możliwości tworzenia ziołomiodów jest naprawdę bardzo dużo. Warto tu wspomnieć o: ziołomiodzie aroniowym i jego świetnym działaniu na układ krążenia, ziołomiodzie mniszkowym i jego prozdrowotnym działaniu na skórę czy ziołomiodzie nagietkowym o zbawiennym działaniu wobec chorób układu pokarmowego.

Jak widać na powyższych przykładach, lecznicze działanie ziołomiodów jest szerokie. Wszystkiemu „winne” i decydujące są rośliny, z których ziołomiód wytwarzamy. Ich spożywanie jest zatem bardzo atrakcyjnym sposobem przyjmowania pożytecznych dla naszego organizmu substancji: któż wie, być może osoba nieprzepadająca za naparem z pokrzywy polubi pokrzywowy ziołomiód? Warto więc, aby na naszych półkach znalazły się różne rodzaje ziołomiodów. 


Dodaj komentarz