fbpx

Walentynkowe przepisy z miodem

Walentynki to przypomnienie, aby znaleźć czas na bycie. Wraz z Piotrem lubimy przebywać ze sobą, rozmawiać i inspirować się nawzajem. W kuchni to on gotuje smakowite potrawy, a ja z kolei lubię robić słodkie dodatki, desery – najpyszniejsze posiłki tworzymy więc wspólnie 😊

Jednak walentynek nie warto spędzać w kuchni, dlatego przygotowaliśmy nasze propozycje na szybkie (co nie znaczy banalne!) i mega smaczne dania nie tylko dla dwojga. Oczywiście z akcentem miodowym 😉

Przystawki

Przepis na roszponkę z łososiem i sosem miodowo-musztardowym

Składniki:

  • Garść roszponki,
  • Kilka plastrów łososia wędzonego,
  • Kilka czarnych oliwek,
  • Sos miodowy: łyżka musztardy, łyżka miodu, łyżka oliwy, łyżka wody wymieszane razem.

Umytą roszponkę wykładamy na talerz, wokół układamy plastry wędzonego łososia. Wszystko polewamy miodowym sosem i ozdabiamy garścią czarnych oliwek.

Przepis na rukolę z podsmażanymi pomidorkami

Składniki:

  • Pomidorki koktajlowe na gałązce,
  • Rukola,
  • Masło,
  • Miód.

Na małej patelni lub w rondelku roztapiamy masło i dodajemy pomidorki koktajlowe. Staramy się, żeby były na gałązce – to daje fajny efekt wizualny. Na patelnię dokładamy miód tak, aby pomidorki się w nim zanurzyły.

Umytą rukolę układamy na talerzu i delikatnie kładziemy pomidorki.

Danie główne

Przepis na pierś z kurczaka w miodowej kąpieli z batatami i smażonymi pieczarkami

Składniki:

  • Mała pierś z kurczaka,
  • Por
  • Miód,
  • Przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka,
  • Śmietana 30%,
  • Bataty,
  • Pieczarki,
  • Młode cebulki ze szczypiorkiem,
  • Rozmaryn,
  • Oliwa z oliwek.

Przyprawiamy pierś z kurczaka solą, pieprzem i wędzoną papryką. Podsmażamy na mocno rozgrzanym maśle z jednej i z drugiej strony, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i odstawiamy. W międzyczasie podsmażamy na maśle por z solą i miodem – uwaga, miodu nie podgrzewamy zbyt długo! Nie chcemy, aby powstał nam z niego karmel.

Tak przygotowany por wykładamy na pierś z kurczaka i zalewamy płynną śmietaną 30%. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 8 minut. I pyszna, soczysta pierś z kurczaka z porem w miodowej kąpieli gotowa!

Do tego kroimy w słupki bataty i wrzucamy je do miski z łyżką oliwy oraz świeżym lub suszonym rozmarynem. Następnie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut i pieczemy w 200 stopniach do miękkości.

Pieczarki bez nóżek kroimy na pół. Smażymy na rozgrzanym maśle bez soli, aby zachowały jędrność. Do smażenia dodajemy przekrojone na pół młode cebulki z wystającym szczypiorkiem.

Deser

Przepis na pieczone jabłko z orzechami i żurawiną z miodem

Składniki:

  • Jabłka
  • Garść orzechów włoskich,
  • Garść żurawiny,
  • Miód.

Jabłko kroimy na pół i wydrążamy gniazdo nasienne. W miseczce łączymy orzechy włoskie i żurawinę z miodem; możemy wcześniej sparzyć bakalie, żeby były miękkie. Taką słodką masę wykładamy na połówkę jabłka i przykrywamy jego drugą częścią jak kanapkę 😊 Pieczemy w 180 stopniach przez 20- 30 minut – im twardsze i bardziej soczyste jabłko, tym więcej czasu potrzebuje w piekarniku.

Upieczone jabłko wykładamy na talerz i polewamy miodem.

Przepis na deser w słoiku – niebiańskie jabłka

Składniki:

  • 2-3 herbatniki,
  • Prażone jabłka z cynamonem (możemy kupić gotowe lub pokroić jabłka w kostkę i uprażyć je z dwoma łyżkami wody na małym ogniu),
  • Jogurt typu greckiego,
  • Miód.

Kruszymy herbatniki i układamy je na dole słoiczka. Dodajemy warstwę prażonych jabłek z cynamonem, polewamy je miodem, następnie dodajemy jogurt grecki i ponownie przyozdabiamy miodem.

Smacznego! Miodowych walentynek 😊 A jeśli wciąż nie macie pomysłu na prezent dla bliskiej osoby, to koniecznie sprawdźcie nasze walentynkowe zestawy

Dodaj komentarz